Besøg hos Zpey og Skjern Å

Laksen er bare kongen blandt fisk! Ordene kommer fra Per Gylling fra firmaet Zpey. Den er simpelthen så stærk, og det mærker man med det samme, når den hugger, fortsætter han, mens hans drømmende blik bevæger sig ud over Skjern Å og den smukke ådal.

 

David Lind Nordby har taget turen til det vestjyske for at modtage en donation til aktionerne, der indgår som en del af Fishing For Life arrangementerne hos Aalsbogaard Lystfiskersøer og Nebel Sø den 24. oktober 2020. Per har sat David stævne ved ”Fandens Enge” ved Skjern Å.

Fishing For Life og Zpey mødes ved Fandens Enge ved Skjern Å

Ved bredden af den kendte lakseå har Per lovet at give David en lille introduktion til laksefluefiskeriet. Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange David har prøvet at have en fluestang mellem hænderne, og det er første gang han stifter bekendtskab med en tohåndsfluestang.


Per viser David de forskellige elementer i fluekastet, når der kastets med synkende line. Fluestangen, han står med, er noget atypisk fra de stænger, man ellers ser, for bundstykket ligner nærmest et geværskæfte. Man holder anderledes på denne fluestang, og det gør, at kraften overføres bedre til stangen og kastet, forklarer Per.

Per Gylling fra Zpey (th) viser David Nordby hvordan fluen fiskes ind mod egen bred

Det ser legende let ud, når Per fører fluelinen ud over åen i elegante buer, og der er ingen tvivl, om at der ligger mange års praktisk fiskeri bag de perfekte kast. David kaster sig ud i laksefiskeriet og er ikke sen til at mestre teknikken, så der kan udføres brugbare kast. Elegancen kommer selvfølgelig ikke med en formiddags kasteundervisning.

Her først på sæsonen er der kun ti procent af den samlede mænge laks, der trækker op, tilstede i åen. Vi skal forbi den 1. juni, før det store rykind af laks begynder, fortæller Per. Det bedste laksefiskeri har vi hen over sommeren, og her ser man flere laks springe, hvis man går en hel dag ved åen.

David gør sig sine første erfaringer med tohåndsfluestangen

Fiskeriet er bedst fra 8-9 tiden om morgenen til sent ud på eftermiddagen. Så det er et meget socialt fiskeri, for det er ikke noget med natroderi, eller at man skal stå tidligt op. Her kan man tage på fisketur sammen med ligesindede laksefiskere og hygge sig ved siden af fiskeriet.


Laksen kan være lidt lunefuld, beretter Per med et grin. Ved havørredfiskeri på kysten har du størst chance for fangst, hvis du er den første, der fisker hen over et stræk. Her forholder det sig helt anderledes med laksefiskeri. Man kan være den tredje eller tyvende lystfisker, der går over et stræk af åen, og være den der fanger en laks.

Derude plejer der altid at stå en laks, fortæller Per

Lad os lige prøve et par kast derhenne, siger Per og peger på et spot med stangspidsen. Vandet flyder gennem åen i et jævnt tempo, og der er ikke noget, der afslører, at den udpegede plads skiller sig ud fra resten af området. Jeg ved, at der ligger nogle store sten på bunden her, og disse holder altid en laks, afslører Per. Om den så vil hugge er en helt anden sag, griner han.

 

Skjern Å laksen var ikke samarbejdsvillig denne dag, men David er ikke blevet afskrækket af fluefiskeriet efter laks. Tværtimod! En gnist er blevet tændt i hans øjne, og hans tonefald har fået en hel anden klang, da han bekendtgør, at han vil komme tilbage til åen en anden dag, hvor der er mere tid til fiskeriet. Per fortæller, at han er velkommen, og det sigende blik i hans øjne fortæller, at han har spottet, at David er ved at blive ramt af laksefeber.

Per fortæller om det valgte fluemønster

Zpey Lodge

Zpey hovedkvarteret ligger lidt uden for Skjern i en bygning fra 1927, der tidligere fungerede som en skole. Vi overtog stedet for fire år siden, fortæller Per. Først på lejebasis og sidenhen har vi købt det. Stedet har gennemgået en renovation og tæller foruden Zpey hovedkontor og showroom også en fiskelodge.

Snakken går i Showroomet hos Zpey

Faktisk er der fiskelodge i størstedelen af bygningen, fortæller han. Der er syv værelser, så der kan bo fjorten personer her. Vi vil dog helst have max seks-otte personer ad gangen, men der kan indlogeres fjorten lystfiskere til større arrangementer.

 

Per viser rundt i lodgen, der foruden værelserne tæller køkken, bad, spiserum, hyggerum og et rum til tørring af waders. Køkkenskabe og bordplader er lavet af de gamle gulvbrædder, forklarer Per. Det bidrager dels til bæredygtighed, men bibeholder også noget af stedets sjæl. Genbruget af materialer fra bygningen, sammen med de rå murstensvægge, giver stedet et rustikt udtryk. På væggene hænger malerier og tegninger af laks, laksegrej og naturscenarier fra Skjern Å, og alt dette giver den rette fiskeatmosfære.

Fælleskøkkenet i Zpey Fiskelodge

Rundvisningen slutter i det kombinerede kontor og Showroom. Herfra servicerer vi folk i hele verden med bestillinger, reservedele og spørgsmål til grej, fortæller Per. Der er mange folk, der kommer nede fra åen af og fra hele Danmark for at prøve noget af vores grej.

 

Vi har filosofien ”try before you buy”, beretter Per. Hvis du gerne vil til at fiske laks, så kan du komme herned og få noget kyndig undervisning ude på græsplænen. Her kan du finde ud af, hvordan grejet fungerer, og hvad det er for et set up, du skal have. Så kan du låne grejet med ned og fiske ved åen og sige ”det var ikke lige det, eller det var lige det”, og så ved du, hvad det er du skal købe. På denne måde får man det bedste set up med det samme.

Zpey har hovedkontor i en nedlagt skole

Per Gylling deler kontor med sin navnebror Per. Per K. Pedersen ejer Zpey sammen med tre andre, og over en kop kaffe fortæller han firmaets historie. Vi har et firmanavn, som bliver udtalt på mange forskellige måder, indleder han med et grin. ”Z´et” erstatter et ”S” og navnet udtales Spey, som er navnet på en kendt Skotsk elv.

 

Firmaet startede i 2005 i Norge, og efter nogle år kom der en dansk aktionær ind over firmaet, og det kørte bare derudaf som en dansk/norsk konstellation i nogle år, og det blev et populært brand. Men så blev firmaet ramt af virkeligheden, for det er nemt nok at bruge penge, men kan være sværere at tjene dem, så firmaet lukkede næsten ned.

Per Gylling (tv) og Per K. Pedersen (th) fra Zpey, overrækker den ene af de to tasker, som de sponserer til Fishing For Life

Jeg var i en situation, hvor jeg havde solgt min virksomhed, og som en del af dealen skulle jeg arbejde der i fem år, husker Per. Da de fire et halvt år var gået, begyndte jeg at tænke på, hvad jeg skulle lave fremadrettet. Det var helt essentielt, at det det skulle være noget, der personligt gav mere mening for mig. Det kunne være møbler, vin eller fiskegrej, som jeg har lidt passion for. 

Fiskeriet var der dog ikke meget tid til på det tidspunkt på grund af arbejde og familie, fortæller Per.

En mavefornemmelse sagde ”Zpey”, og jeg googlede det og fandt ud af, at firmaet nærmest var lukket ned. Det var en dansker, der sad på aktiemajoriteten, og da jeg kontaktede ham, blev jeg inviteret til Thy for at høre nærmere. Jeg tænkte ved mig selv: Hvad er det du har gang i? husker Per.

Fiskelodgen er prydet med billeder med motiver fra laksefiskeriet ved Skjern Å

Zpey havde på det tidspunkt ikke rigtig nogen ide om, hvor de skulle henad med firmaet og efter yderligere et møde fik jeg fuld adgang til et kontor deroppe, så jeg kunne sætte mig ind i tingene og se, om det var noget jeg ville arbejde videre med. Forudsætningen var dog, at jeg selv skulle skaffe pengene, for ejerkredsen ville ikke hælde flere penge i det. Jeg kunne kontakte leverandører og kunder lige som jeg ville. Jeg satte mig ind på kontoret og tænkte endnu engang: Hvad har jeg gang i?

 

Jeg havde ikke erfaring med branchen og havde ikke gjort mig i laksefiskeri, så jeg tænkte, at jeg ringer til Per Gylling, for ham kendte jeg fra Intersport, hvor han havde solgt mig meget grej. Vi havde ikke snakket sammen i over fem år, men jeg ringer til Per og siger, at jeg har nøglerne til Zpey kontoret og spurgte om det var helt dumt, fortæller Per K. Pedersen.

Et udpluk af Zpeys fluehjul til lakse- og ørredfiskeri

Det mente han ikke, at det var, og da han lige havde sagt sit job op, fordi han ville arbejde med noget, der stod hans hjerte nærmere, insisterede jeg på at vi skulle have en snak. Det gjorde vi så, og siden da har vi hængt sammen i tykt og tyndt.

 

En solstrålehistorie

Vi har været i gang med det her i fire år nu. I starten troede jeg, at det ville blive lettere end det vidste sig at være, men vi gik i gang med at udvikle forskellige ting, og så er det gået slag i slag, konstaterer Per. Det er ”ones in a lifetime” at få muligheden for at komme herned og bo i disse rammer. Per og jeg har vist over de her år, at man godt kan lave fiskegrej og tjene penge på det, fortæller Per K. Pedersen tydeligvis stolt. Det er ikke noget vi bliver tykke og fede af, men det er heller ikke det, der er vores ide. Ideen er at arbejde med noget, der giver mening for os, fortæller han oprigtigt.

Fiskelodgen har et stort græsareal, hvor man blandt andet har mulighed for at træne fluekast

Zpey er et rent dansk firma nu, og de tidligere ejere er købt ud. Vi har en udviklingsgruppe, der består af meget passionerede lystfiskere. Alt hvad vi har i vores sortiment i dag er noget vi selv har designet og sat vores eget dna og aftryk på. Vi er privilegerede at ligge her ved Skjern Å, for denne å er et af de sværeste steder i verden at fiske laks, når vi snakker fluefiskeri.

 

 

For det blæser næsten altid, og der er siv og sump, og åen er forholdsvis stor og svær at gå og kaste ved. Alle fisketurister her siger, at de er overraskede over stedet, for det er ikke så nemt at fiske her, som det er i Norge. Det kræver noget specielt og godt fiskegrej, samt en god teknik for at få noget ud af det. Det er det, der gør det spændende, siger de to gange Per sammenstemmende.

Per viser David rundt i Zpey Fiskelodge

Vi har udviklet vores fiskegrej ud fra den filosofi, at det skal kunne fungere for alle under svære vilkår og i svære situationer. At det så også fungerer alle mulige andre steder i verden også, er bare et ekstra plus, men det er specielt designet til fiskeriet her, afslører Per.

 

Der kommer lystfiskere her med grej, som de er vant til at bruge i udlandet og siger ”det er fint, det jeg har – det har jeg altid fisket med”. Så går de ned til åen og fisker og kommer tilbage og siger ”det fungerer ikke”. Så låner de noget af vores demogrej og finder ud af, det lige pludselig bliver meget nemmere, fortæller Per Gylling.

Lækre lommelærker er også en del af Zpey sortimentet

I stedet for at starte med at gå ud og brande os selv helt vildt, så startede vi med at udvikle noget godt grej. Nu har vi forhandlere i det meste af verden og specielt i Tyskland, siger Per K. Pedersen. Vi har mange tyskere, der kommer her på lodgen, og de tager hjem til deres lokale grejshop og siger ”det her skal I vist lige kigge lidt nærmere på – det er spændende og det fungerer”. På den måde udvikles vores forhandlernet hele tiden, følger han op.

 

Per Gylling tager tråden op og fortæller, at alt er dansk designet. Vores liner produceres i USA og vores stænger i Korea, hvor de er specialister i kulfiber, fortsætter han. Nærvær, og det at lave noget lækkert grej, er det, der virkelig betyder noget for os. Vi tager det stille og roligt, siger Per, og der er ingen tvivl om, at det er to jyder med benene solidt plantet på jorden, der driver Zpey fra lokalerne lige i hjertet af lakseland.

Fra grunden, hvor Zpey har hovedkvarter, er der udsyn til Skjern Å

Det er primært fluegrej vi gør os i, men vi er begyndt at lave spinnestænger. Vi er kendt for laksegrejet, altså det lidt kraftigere fluegrej, uddyber Per. Hovedfokus er på havørred- og laksefiskeri, og vi har en udviklingsgruppe på fem-seks mand, der mødes jævnligt og snakker ideer.

 

Zpey har tilknyttet en række ambassadører fra Danmark og resten af Norden. De fisker med vores grej og giver tilbagemeldinger på det. Ambassadørerne er udvalgt efter, at de har de værdier, vi gerne vil have, forklarer Per Gylling. De fisker meget, går op i det og er dygtige fiskere og fanger fisk, men det vigtigste er, at de er nogle gode mennesker.

På lodgen er der et rum hvor lodgens gæster kan tørre deres waders efter dagens laksefiskeri

De gør hver især et kæmpe stykke arbejde for os, men også for deres lokalområder, og for det de brænder for. Det er et vigtigt kriterie, uddyber han. Man bliver ikke Zpey ambassadør, fordi man er hard core superhelt inden for fiskeri. Det er en helhed, og man skal være nede på jorden og ville det bedste. Det er også den filosofi, vi har gang i, siger Per.   

       

Der sker hele tiden noget omkring Zpey Lodgen. I løbet af vinteren afholder vi laksekurser, hvor vi underviser i teknikker og fiskemetoder, håndtering af laksen, regler og alt det, der omhandler det sociale omkring laksefiskeri, fortæller Per.

Zpeys flueliner udvikles af et dansk udviklingsteam

Vi har børne- og unge arrangementer, klubarrangementer og til laksepremieren den 16. april har vi normalt stor festivitas med helstegt pattegris og hygge. Sidstnævnte kunne vi dog ikke afholde i år på grund af Corona pandemien.

 

Ved laksens Hus, der ligger små 500 meter fra vores hovedkontor, er der et guideteam på seks-otte mand, som folk kan booke, fortæller Per Gylling. Jeg er en af disse guider, men guider også for turister, der bor her på lodgen, fortsætter han. Mange laksefiskere, der booker en fiskeferie her, vil gerne have en guide med den første dag til at vise pladserne, og hvordan de skal fiske, så de ikke spilder dagene. Det er en investering, der er givet rigtigt godt ud, vurderer Per.

Per Gylling fortæller David om Zpeys historie og produkter

En af grundpillerne ved Zpey er at prøve at gøre alt så bæredygtigt som muligt og støtte op lokalt. Når vi skal bruge ting til lodgen, så bruger vi den lokale købmand, den lokale håndværker og det lokale savværk.

Vi vil gerne støtte op om Fishing For Life og Knæk Cancer, for vi har begge gode fiskevenner, der er gået bort på grund af kræft. Dertil er det jo noget, der kan ramme os alle sammen, og det kan jo være, at vi selv får brug for hjælp en dag, siger de to Zpey folk alvorligt.

Sammenfatningen på beretningen om Zpey, er, at det er en solstrålehistorie. Vi er kommet fra ingen ting og er gået til at være markedsledende på det danske marked på rekordtid. Bare ved at være nede på jorden og hjælpe folk det bedste vi kan, afslutter Per og Per sammenstemmende.

Artiklen er skrevet af David Nielsen

David Nielsen er fiskeskribent og blogger og står bag hjemmesiden Specineers.dk

Under mottoet: Fisk, fortællinger og lækre fotos, skriver han artikler om alle typer af lystfiskeri og krydrer det hele med flotte fotos.

Følg Specineers.dk på Facebook og Instagram

https://www.facebook.com/specineers.dk/

https://www.instagram.com/specineers/

FISHING FOR LIFE –

SAMMEN GØR VI EN FORSKEL

CVR. NR. 40818952

©FISHING FOR LIFE 2020 l WEBMASTER DAVID NORDBY